Despre noi

Proiectul Comunitatea Bucegilor

Incepand de astazi, 06.04.2013, cam oricine doreste, se poate inscrie in Comunitatea Bucegilor.

Iata ce presupune acest lucru:

–         scopul principal consta in actiuni de protejare a patrimoniului natural gazduit de muntii Bucegii, promovarea potentialului turistic, sprijinirea activitatilor traditionale si a dezvoltarii durabile

–         in cadrul blogului buceginatura2000, am deschis o pagina denumita Comunitatea Bucegilor. In acel loc oricine are tangenta cu Bucegii, poate posta un comentariu si astfel se poate inscrie. Adica aici:

http://buceginatura2000.wordpress.com/comunitatea-bucegilor/

–         cei care doresc sa fie membri nu trimit niciun fel de date personale

–         cei inscrisi trebuie sa-si faca doar o adresa de mail noua, exclusiv pentru acest proiect de protejare a Parcului Natural. Acea adresa va fi ulterior cunoscuta de toti membrii

–         calitatea de membru nu este conditionata de plata vreunei sume de bani

–         la primul semn ca un membru strange date personale, incearca sa afle cine sunt ceilalti, respectivul va fi exclus

–         membrii pot relationa intre ei, pot face schimb de informatii de mediu

–         nimeni nu da ordine cuiva

–         mai multi membri pot decide excluderea altuia care foloseste un limbaj nepotrivit

–         oricine poate renunta oricand la calitatea de membru, dar nu oricine se mai poate intoarce

Cum functioneaza:

Eu reprezint interfata, merg in teren, initiez actiunea, ii dau o forma, dupa care o distribui celorlalti prin email. In acelasi timp, la toti odata. De aceea, cer adrese noi.

Ulterior, cine are ceva de spus pe marginea acesteia, o spune. Cand va fi o forma finala o vom publica pe blogul acesta, al Comunitatii Bucegilor

Imediat dupa publicare toti membrii trebuie sa-si manifeste sustinerea prin postarea unui comentariu de genul “Sustin petitia” etc, fiecare scrie ce doreste.

De pe adresa mea de email, cunoscuta autoritatilor de mediu trimit petitia/sesizarea/cererea in format Word sau PDF si atasez capturi de pe blog.

Una este cand trimiti de unul singur o cerere pentru accesul la informatii de interes public, o sesizare, etc si altceva cand o sustin cateva zeci de persoane. Rezultatul autoritatilor va fi forwardat tuturor membrilor.

foto

Exista si o conditie de baza. Eu decid cine poate fi si cine nu poate fi membru. In principiu, orice iubitor al muntelui. Dar, nu poate fi cineva membru daca nu poate dovedi ca este bineintentionat. Vreau sa spun ca nu se poate da oricine iubitor al muntelui si strecura in comunitatea aceasta cu alt scop. Adica nu poate aparea cineva din neant, despre care nu stie nimeni nimic si sa devina membru imediat.

Nu ne-am nascut toti ieri!

As da un exemplu, pentru ca imi este cel mai la indemana si mi se pare cel mai potrivit.

Supernaturalvibes! Nimeni nu stie cine este, dar de peste un an de zile este prezent pe blogul Bucegilor si a spus foarte multe. Este evident ca in acest caz nu exista temeri, intrebari, nu este importanta identitatea acestuia. Devine membru din start, fara nicio obiectie.

Altele:

Nu trebuie neaparat sa fii membru ca sa sustii anumite actiuni. Este de ajuns un comentariu pe acel blog. Oficial, proiectul acesta va demara pe 12 aprilie.

Nu este nicio problema daca unii aleg sa-si foloseasca identitatile reale sau acelea virtuale care i-au consacrat.

Mie nu-mi trebuie datele personale ale cuiva. Sunt oameni care iubesc muntele si nu se pot exprima cum ar trebui pentru ca daca s-ar sti numele lor, ar avea probleme in viata reala.

Nu facem gesturi teatrale, de eroism, chestii de genul “ca nu imi pasa, nu are cine si ce sa-mi faca”. Actionam inteligent, constant, tenace, cu forta si cu respectarea legilor.

Oricine doreste sa ne intalnim si in particular, la vreo sedinta, ne vom intalni. Cu trecerea timpului, de va fi nevoie, aceasta initiativa va fi upgradata, in functie de vointa membrilor.

Lista cu propuneri este deschisa. De asemenea lista cu membri. Nu adresez invitatii nimanui pentru ca nu vreau sa oblig in vreun fel pe cineva.

Cred ca am spus destul de clar ce inseamna sa faci parte din Comunitatea Bucegilor: iti dai cu parerea, interactionezi daca vrei cu altii, postezi comentarii, nu ai obligatii, contribui la protectia Bucegilor. Nu este mare lucru, dar conteaza. Mai multi contam.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s