Viitoarea “Statiune Nucet” din Parcul Natural Bucegi

Cateva precizari de inceput:

– am zis ca voi reveni cu un astfel de post, insa de cate ori spun cate ceva, aceste lucruri se intampla cand cred eu ca a sosit momentul. Acesta poate fi imediat, sau mai tarziu.

– Administratia Parcului Natural Bucegi mi-a retrimis actele, intrucat spre final se regaseau dintr-o mica eroare, alte acte atasate. Urmeaza sa le public.

– spre seara membrii Comunitatii vor primi cererile ce vor fi cuprinse in Actiunea cu nr. 3, urmand ca vineri sa fie inaintate autoritatilor.

– dupa cum se observa lucrurile se misca in directie pozitiva, mai toate institutiile statului au puncte de vedere, raspund la intrebari, deocamdata doar Primaria din Busteni intampina dificultati.  Lucru de asteptat de altfel, probabil primarul este de vina, nefiind obisnuit cu transparenta.

-exploatatorul de padure dl. Contes Nicolae a fost ieri chemat la Ocolul Silvic din Azuga unde i s-a aratat cererea trimisa, in legatura cu puietii de pin distrusi.

….

Si acum subiectul statiunii Nucet. Datele au fost furnizate de Consiliul Judetean Dambovita:

Investitorii care au achizitionat teren in zona muntelui Nucet sunt constituiti intr-o asociatie infiintata la data de 04.02.2013 si doresc realizarea proiectului turistic “Construire complex turistic si de agrement in zona Piatra Arsa, punct Nucet” com. Moroeni.

Terenul nu are vegetatie forestiera, iar proiectul este in faza de conceptie urbanistica.

Asociatii, Costache Anica, Durak Nuhat, SC Special Queen SRL, SC Pronto Exclusiv Imob SRL, SC Iris Imob SRL, SC Can Invest Imob SRL, SC Ran Desing Imob SRL, SC Lucky Trend SRL, au depus solicitare pentru emiterea Certificatului de Urbanism.

Presedintele Consiliului Judetean poate solicita colaboratorilor ca acest document sa fie emis cu celeritate, fiind vorba de o investitie benefica dezvoltarii judetului, neaducand atingere padurii, habitatelor, zonelor de protectie speciala evidentiate in Planul de Management al Parcului Natural Bucegi si avand parti din amplasament definite ca zone de dezvoltare durabila prin acelasi document si respectand traseele de partii si instalatii pe cablu prevazute in PUG-ul comunei Moroeni si in PUZ-ul Pestera-Padina, ambele documentatii avizate si aprobate.

Dupa obtinerea avizelor la Planul urbanistic de zona (mediu, energie electrica, apa, etc) documentatia va fi depusa la Consiliul Local al Primariei Moroeni si va fi supusa aprobarii. Proiectul poate fi aprobat sau respins in functie de votul consilierilor locali.

In toata aceasta perioada, conform legii, are loc odezbatere publica in conformitate cu “Regulamentul local de implicare a publicului in elaborarea sau revizuirea planurilor de amenajare a teritoriului”.

Dupa aprobarea proiectului prin HOTARAREA Consiliului Local Moroeni acest PUZ insotit de REGULAMENT devine lege in teritoriul studiat.

In acest moment se deruleaza fazele incipiente ale unei investitii (Plan urbanistic, aprobari, avizari) dupa care va urma proiect tehnic, emiterea autorizatiei de construire si punerea in practica a acesteia.

Proiectul va fi supus dezbaterii publice la urmatoarele faze:

-inainte de aprobarea PUZ in Consiliul Local Moroeni conform regulamentului local de implicare a publicului in elaborarea planului de urbanism;

-la aprobarea PUZ (Planului Urbanistic de Zona) si a REGULAMENTULUI de URBANISM;

-la momentul avizarii PUZ la Autoritatea de Mediu (inclusiv 2 anunturi de presa);

-dezbateri televizate prin care vom arata publicului modul cum autoritatea judeteana doreste dezvoltarea turismului fara a afecta padurea, habitatele, zonele de protectie speciala evidentiate in Planul de Management al Parcului National Bucegi (dezvoltarea zonei este prevazuta cu trasee si partii de schi, hoteluri, dotari turistice in Planul de Urbanism General al com. Moroeni dar si in PUZ Pestera- Padina, ambele documentatii fiind avizate si aprobate).

Documentatia de urbanism PUZ-ul va fi afisata pe site-ul Consiliului Judetean Dambovita inca de la momentele depunerii spre avizare in Comisia Tehnica de Amenajarea Teritoriului si Urbanism (CTATU).

….

Acestea fiind spuse, trebuie sa mai adaug ca deocamdata nu au fost depuse solicitari pentru acte la autoritatile de mediu. De asemenea, ma indoiesc de mentiunea ca nu vor fi defrisari, in zona muntelui Nucet sunt si paduri pana la lacul Bolboci. Si nu ai unde face partii pana nu tai copaci. Cu certitudine insa, nimeni nu stie amplasamentul exact al statiunii.

7 comments on “Viitoarea “Statiune Nucet” din Parcul Natural Bucegi

 1. asta nu e acelasi proiect ca cel de acu 4-5ani… statiunea pestera-padina? stiu ca acela primise aprobari, vazusem si planu “urbanistic”….

  • Naiba stie, pare un pic cosmetizat acela vechi, cred ca este vreo lovitura imobiliara. Odata demarate lucrarile nu mai pot fi opriti. Poate au intentii bune totusi 🙂 Dar trebuie sa dovedeasca statului ca au banii…acei 100 milioane euro. Eu cred ca nu-i iau. Si apoi trebuie vazut cu aspectele de mediu, ce va insemna acea statiune, oare va construi oricine ulterior???

 2. Cunosc cât de cât zona, dar din câte îmi amintesc eu nu este vorba de un teren arid, fără vegetaţie. Dacă ar fi fost aşa, nu s-ar fi dorit un astfel de loc. După părerea mea, trebuie solicitată o hartă a suprafeţei ce face obiectul discuţiei şi apoi văzut la faţa locului câte este de “deşertică” zona de se dă voie fără probleme să se intre cu buldozerele peste tot.
  Nici eu nu cred că s-a dus careva “pe teren să vadă despre ce este vorba!

  • Exact 🙂 Nu este niciun loc arid. Iar intr-o imagine cu proiectul publicata pe blogul buceginatura2000, o sa o adaug maine si aici, apar tot felul de terasari pe panta muntelui. Trebuie studiat atent proiectul, nici sa fie impiedicat turismul si nici sa fie distrus mediul.

 3. criscar50 says:

  Confuzia incepe de la “precizarea” perimetrului:ce vrea sa insemne “zona Piatra Arsa,punct Nucet”,comuna Moroeni”? Si in legatura cu zona Pestera-Padina trebuie facute precizari. Oricum nici in Valea Izvorul Dorului,nici pe cursul dintre munti al Ialomotei nu exista zone aride,fara vegetatie decat pe unde s-au facut drumuri si diferite amenajari/constructii care au afectat starea naturala a muntelui. Sa vedem cu totii proiectul cu tot cu harti explicative,amanuntite ,iar dezbaterea publica,dat fiind interesul pentru starea de sanatate a Parcului Natural Bucegi, sa fie una reala,nu formala si facuta la nivel national,pentru ca Bucegii nu sunt doar ai celor din Moroeni.

  • bucegistul says:

   Ai inteles foarte bine, este data o denumire generala. Din timp voi trece pe muntele Nucet, desi ma indoiesc ca actuala conducere a CJ Dambovita ar face ceva netransparent. Cand era Florin Popescu ne puteam astepta la orice. Comentariul tau este o analiza perfecta a muntelui facuta de un om cu zeci de ani de experienta.

 4. mariana says:

  Sunt total de acord cu domnul Crişan, dezbaterea publică ar trebui să fie una de mai largă cuprindere, având în vedere că vorbim de un proiect din cadrul Parcului Natural Bucegi, o zonă vizitată anual de un număr impresionant de turişti. Ştiu sigur că sunt mulţi care vin în Bucegi pentru altceva, nu pentru a găsi drumuri asfaltate în creierii munţilor, hoteluri ultraluxoase, parcări arhipline şi alte invenţii ale omului pe care le putem găsi foarte uşor la poalele munţilor.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s