Rezultate la 10 zile de la lansarea Comunitatii Bucegilor

Cate unii se intalnesc ore bune in sedinte in cadrul carora dezbat felurite planuri si propun masuri interpretabile. Rezultatele insa lipsesc. Oare de ce? Pentru ca sunt niste demagogi desavarsiti si spun orice doar ca sa dea bine in fata sefilor sau a cetatenilor. Altii, posteaza imagini pe facebook si plang de mila naturii…, arata cu degetul spre aceia care distrug padurile, si doar atat. O alta categorie, a cazut intr-o alta extrema, postand diverse imagini cu locuri frumoase, imaginandu-si ca promoveaza turismul. In fapt, pe facebook, succesiunea de imagini este rapida si nimeni nu este preocupat decat de sine. Desi suntem si noi pe Facebook, doar cu scopul de a transmite anumite lucruri din Bucegi, eu cred ca acest instrument de socializare este si un mijloc de manipulare a personalitatii. Oameni care au nevoie de putina afectiune, sa li se acorde o oarecare atentie, nu se mai pot desprinde de acea realitate virtuala. Eu vad facebook-ul si ca pe un canal de stiri, sa te uiti ce face unul, sau altul.

Pe 12.04. am lansat oficial ideea Comunitatii Bucegilor, o reactie la ceea ce se intampla in Parcul Natural Bucegi. Astazi, se poate vorbi si de rezultate. Acestea sunt in numar de trei:

Primul:

Mai intai, Administratia Parcului Natural Bucegi ne-a trimis o adresa de raspuns, ce continea aproape toate actele solicitate. Dintr-o eroare, au fost atasate la final alte documente nesolicitate, motiv pentru care pana la retrimiterea documentelor, nu se poate posta decat prima pagina a adresei trimise de respectiva institutie:

2

Multumim asadar primei institutii care a raspuns imediat cererilor noastre.

Al doilea:

O institutie a statului, si anume ISU Prahova, a inteles ce inseamna proiectul nostru si deja ne-a transmis acest lucru si in acelasi timp si informatii utile in prevenirea incendiilor.

1

1a

1b

Cu aceasta ocazie, multumim pentru sprijin si pentru informatiile utile trimise.

….

Al treilea:

Sambata, 20 aprilie 2013, au fost publicate pe blogul buceginatura2000, imagini cu un perimetru plin cu deseuri, existent la marginea Drumului Cotei 1400. In articolul din acea zi, scriam ca trec zilnic oameni ai mediului si lucratori la padure, cu nonsalanta pe langa acele gunoaie aruncate de oameni iresponsabili.  Acestea erau pozele publicate sambata:

4

5

Duminica am coborat cu niste prieteni pe acolo. Erau oameni care ecologizau acea zona. Cineva aduna gunoaiele, ceilalti au plecat cu masina, transportandu-le in alt loc. Iata si imagini:

a

b

c Aproape incheiase treaba

Prezint aceasta actiune, nu ca pe o mare realizare, sau ca uite cum s-a dus cineva sa curete la indemnul nostru. Ci ca dovada ca se pot schimba multe lucruri in Bucegi. Este un lucru normal ca au scos acel depozit de deseuri, le multumesc si ii felicit in numele tuturor acelora care iubesc natura. Nu rade nimeni de ei, nu face nimeni vreo remarca, este un lucru foarte bun ce s-a intamplat, si de astfel de lucruri are nevoie Parcul Natural Bucegi. Aici putin, in alta parte la fel, si incet-incet, poate aducem lucrurile la normal.

Nu imi permit sa cred ca acele gunoaie au fost luate de teama trimiterii unei sesizari catre Garda Nationala de Mediu. Prefer sa cred altceva, ca au facut-o din constiinta. Daca ei cred ca au facut o fapta buna, restul este mai putin important.

9 comments on “Rezultate la 10 zile de la lansarea Comunitatii Bucegilor

 1. criscar50 says:

  Bucuria cam exaltata pe care am simtit-o vazand aceste prime reactii poate ca nu e potrivita.Dar pentru ca se intampla la doar 10 zile de la demararea Comunitatii cred ca trebuie sa-ti (ne) incurajeze perseverenta.

 2. Si daca am fi mai multi in zona ca sa acoperim o arie mai mare din munte, poate ca ne-am implica si noi activ si te-am sprijini mai eficient . Nu pot decat sa ma bucur ca rezultatele efortului tau sunt rasplatite. Este si o motivatie in plus sa te urmam. Apreciez si felicit institutiile care au reactionat pozitiv si eficient atat de repede. Poate ca nu este mare lucru, (cum spui tu), dar sa nu uitam ca picatura umple paharul. Daca fiecare om ce paseste pe munte, ar avea grija sa nu faca mizerie si sa nu produca stricaciuni, nici nu ar mai fi nevoie de tot felul de institutii. Daca ceea ce promoveaza Comunitatea Bucegilor va putea avea si doar un impact educativ asupra unui numar de oamnei si tot ar fi o mare realizare! Cu atat mai laudativ cand se ob;in rezultate.

  • bucegistul says:

   Oricum suntem cativa, doar mai multi contam, indiferent de unde suntem. Daca este sa compar atitudinea din 2010 de pe munte cu aceea din 2012, este o diferenta semnificativa, incet si nu peste noapte, se schimba cate ceva. Va multumesc foarte mult pentru cuvintele frumoase.

 3. doyna says:

  “…succesiunea de imagini este rapida si nimeni nu este preocupat decat de sine.” spui. Si asta oriunde, nu numai pe Facebook. Pentru a ramane ceva pe retina trebuie sa aiba un mare impact, sa sensibilizeze constiinta. Si asta nu este de ajuns. Actiunea este generatoare de efecte. Cand actionezi in mod constant, neobosit (chiar excesiv, as spune), este imposibil sa nu apara efectele.
  Declarative sau sincere, reactiile autoritatilor sunt binevenite. Ceea ce faci si ti-ai propus va face diferenta intre cate o reactie singulara (de ochii lumii!) si schimbarea definitiva si pozitiva a atitudinii la niveluri de decizie si control. Semnaturile si sustinerea noastra dau greutate demersurilor tale.

 4. Rezultatele sunt clare pentru toata lumea si cel mai important sunt pozitive, cand citesc actiunile pe care le demarezi impreuna cu cei care ti s-au alaturat imi creste increderea in omenire, inca mai avem ceva bunatate in noi si o putem oferi naturii asa cum ne ofera ea TOTUL 🙂

 5. Nu stiu daca pot ajuta de la distanta (stau in Bucuresti), tu esti acolo in fiecare zi, poti sa vezi ce e in neregula si sa vezi dupa daca s-a schimbat ceva in urma scrisorilor pe care le trimiti. Banuiesc ca toti membrii sunt din zona sau macar au drum pe acolo..

  • Este de ajuns un comentariu, si tot este ceva 🙂 Suntem mai multi, nu scriu doar eu 🙂 Nu neaparat, sunt putini din zona, nu implica cine stie ce. Citeste rubrica Despre noi, si te lamuresti.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s