Actiunea cu nr. 1 a Comunitatii Bucegilor

Astazi avem si prima actiune demarata in cadrul acestui proiect! Avem doua cereri trimise unor institutii ale statului, in vederea obtinerii de informatii de interes public, si de a sti astfel ce se va intampla in anumite zone ale Parcului Natural Bucegi.

Totodata oferim posibilitatea si altora, de a vedea cum trebuie intrebate in scris autoritatile…

Voi detalia putin si cererile, pentru o intelegere cat mai buna a situatiei.

Prima cerere a fost adresata Administratiei Parcului Natural Bucegi:

“Catre: Administratia Parcului Natural Bucegi si Romsilva

Data: 15.04.2013

Ref: informatii de interes public conform Legii 544/2001 

                                            Domnule Director,

Subsemnatul Ciorba Adrian, de profesie ghid national de turism, reprezentant al “Comunitatii Bucegilor”, cu domiciliul in or. Busteni, ………. jud. Prahova, va inaintez prezenta cerere prin care va rog sa aveti amabilitatea de a raspunde la urmatoarele intrebari de interes general si a-mi pune la dispozitie cate o copie dupa actele solicitate: 

1. V-as ruga sa-mi spuneti care este locatia exacta a viitoarei statiuni Nucet? Daca detineti aceasta informatie. Ma refer la detalii si puncte de reper, este in padure, in gol alpin, langa lacul Bolboci, langa vreun traseu turistic?

2. As dori o copie dupa avizul Administratiei pentru acest proiect, daca a fost cerut.

3. As dori de asemenea, o copie de pe avizul dv dat in cazul proiectului de reabilitare a captarilor si retelelor de apa de la Busteni.

4. As dori de asemenea o copie de pe avizul dv, in cazul in care a fost dat, pentru reabilitarea obiectivului Pestera Ialomitei.

5. Cum va supraveghea Administratia desfasurarea proiectelor de la Busteni, Nucet, Pestera Ialomitei?

Va multumesc pentru amabilitate. Atasez totusi si adresa oficiala a Romsilva, cu rugamintea de a se urmari respectarea legii si implicit comunicarea informatiilor de interes public in termenul legal.

Cu respect,

Adrian Ciorba

P.S. Aceasta cerere va fi publicata pe blogul:

https://comunitateabucegilor.wordpress.com.”

Cateva explicatii:

In cererea de mai sus, este trecuta si Romsilva, intrucat Administratia Parcului Natural Bucegi nu raspunde cererilor turistilor/cetatenilor/etc, deoarece nu vrea directorul sa respecte legea. Daca am face aprecieri pozitive poate ne-ar raspunde. Insa si acestea vin la vremea lor, in functie de rezultatele pe care le vor obtine.

La indrumarea conducerii Romsilva vor raspunde, intrucat aceasta institutie a dovedit transparenta in ultimul an.

Actele solicitate ne ajuta si pe noi cei din Comunitatea Bucegilor cat si pe alte persoane interesate sa intelegem si sa anticipam unele lucruri. Dupa cum vedeti, cerem pozitia exacta a viitoarei statiuni Nucet, ce se va intinde pe circa 200 hectare. Este o suprafata importanta din acest Parc Natural.

Este interesant de vazut ce obligatii a impus Administratia Parcului in unele acte si cum vor face acest lucru in teren!

….

A doua cerere, este adresata Primariei Orasului Busteni, in acelasi timp si Agentiei pentru Protectia Mediului Prahova si Administratiei Parcului Natural Bucegi.

“Catre: Primaria Orasului Busteni

Spre stiinta: Agentia pentru Protectia Mediului Prahova, Administratia Parcului Natural Bucegi

Data: 15.04.2013

Ref: proiect reabilitare conducte si captari/disparitia conductei de la Piatra Arsa

                                        Domnule Primar,

 Subsemnatul Ciorba Adrian, de profesie ghid national de turism, reprezentant al “Comunitatii Bucegilor”, cu domiciliul in or. Busteni, str. Crinei nr. 13B, jud. Prahova, va inaintez prezenta cerere prin care va rog sa aveti amabilitatea de a raspunde la urmatoarele intrebari de interes general, conform Legii 544/2001:

1. In proiectul de reabilitare a retelelor si captarilor de apa de la Busteni, a fost inclusa si reabilitarea rezervorului din zona paraului Piatra Arsa. De altfel, o imagine cu acest rezervor degradat apare si in raportul la studiul de evaluare a impactului asupra mediului, la pag 93, document ce a stat la baza emiterii acordului de mediu pentru proiectul in cauza. As dori sa intreb beneficiarul, in speta Primaria, daca acest proiect a demarat deja in acea zona, Piatra Arsa? Poza “c” reprezinta acel rezervor.

2. Acum cateva zile am ajuns in zona rezervorului ce va fi reabilitat. Asa cum se observa in imaginea “a”, acel rezervor se situeaza in interiorul Parcului Natural Bucegi, marcajul patrat rosu semnificand limita Parcului. In imaginea “d’ pe unde este trasata linia galbena, ar urma sa se deplaseze utilajele spre acest rezervor. Intrebarea pentru beneficiar este: se vor taia copacii din preajma in cazul reabilitarii acestui rezervor?

3. Dupa cum se observa din imaginile “e,f,g” a fost sapat un sant si cineva a scos conducta metalica de la acest rezervor si pana la captarea situata cu cel putin 1 km mai in amonte? Prin urmare, rog beneficiarul sa precizeze daca a recuperat conducta sau aceasta a fost furata de hotii de fier vechi?

4. Rezervorul era nefunctional, insa conducta nu avea decat 2 fisuri pe unde pierdea apa nesemnificativ. Prin urmare, apa ajungea de la acea captare pana la 20 metri distanta de rezervor de unde se intorcea inapoi in parau fara a trece prin acel rezervor, conducta era asadar functionala. Asa cum se observa din imaginile “e,f,g” a fost sapat un sant, manual, pentru a fi scoasa conducta. Intrebarea este: Cum va transporta beneficiarul o noua conducta care sa lege captarea de rezervor, stiut fiind ca orice viitor drum, inainte de a fi deschis, necesita aducerea la cunostinta a acestei situatii Agentiei pentru Protectia Mediului Prahova?
Dupa cum este precizat in acordul de mediu, niciun drum prin padure nu poate fi realizat fara un alt studiu de mediu.

5. La circa 30-50 metri distanta de rezervor se gasesc copaci numerotati, a se vedea imaginea “b”. Beneficiarul are idee ca s-ar putea ca acea zona sa fie o parcela de conservare speciala? Motiv pentru care rezervorul fiind in interiorul sitului Natura 2000 Bucegi, Parcului Natural Bucegi, si se pare si in vecinatatea unei parcele cu un regim mai strict, va rog sa-mi transmiteti ce masuri de responsabilitate/protectie veti adopta in teren, cand se va trece la reabilitarea rezervorului?

Cateva precizari de incheiere:
– am atasat si adresa APMPH pentru ca institutiei respective ii trebuie adusa la cunostinta orice situatie ce ar presupune incalcarea masurilor prevazute in acordul de mediu
– rog Primaria Busteni sa specifice clar daca este vorba si de realizarea unui drum nou intre acel rezervor si captarea aflata mai in amonte, cu un kilometru. Stiti, cand vor incepe lucrarile este usor apoi sa se produca “un accident” si sa se faca din intamplare un drum cu buldozerul, taind copacii de-a valma
– rog Administratia Parcului sa furnizeze un punct de vedere referitor la acea parcela din apropierea rezervorului, care are copacii numerotati, atat mie cat si beneficiarului.
– intelegeti asadar ca desi reabilitarea acelui rezervor este necesara, trebuie acordata atentie sporita si mediului inconjurator, fara a ne crampona de taierea unui copac sau doi, fiind totusi in padure, nu in oras.. Dar cand deja acestia sunt intinsi pe un kilometru este o mare problema.

Cu respect,

Adrian Ciorba/ghid national de turism

P.S. Aceasta cerere va fi publicata pe blogul:

https://comunitateabucegilor.wordpress.com.”

Pozele atasate:

a

b

c

d

e

f

g

Explicatiile aferente:

Exista posibilitatea sa fi fost furata o conducta de apa si transportata la fier vechi, exista posibilitatea ca acel proiect sa fi demarat in sensul de a se recupera anumite lucruri. Ne interesam daca se vor taia copaci, de statutul unei parcele de padure din apropierea unui obiectiv ce va fi reabilitat.

Se cer prezicari beneficiarului daca va face un drum cu buldozerul intre rezervor si captarea de apa. Va reamintesc ca orice drum nou trebuie sa aiba la baza un studiu de impact, conform acordului de mediu emis pentru proiect. Se aduce la cunostinta institutiilor de mediu acest aspect. Fiti siguri, ca in afara de cei care iubesc muntele si nu doar se plimba pe ei, pe nimeni nu intereseaza daca vor baga buldozerul prin padure si vor taia nu stiu cati copaci.

Astfel ca, ne interesam preventiv! 🙂

Va dati seama ca nu este nicio bucurie sa vina cineva sa te intrebe daca vrei sa faci drum sau nu. Cand ai de cheltuit milioane de euro si te folosesti de un astfel de pretext, ca reabilitezi conducte spre binele tuturor, nu starnesti suspiciuni. Insa un calcul publicat pe internet arata ca acest proiect are de fapt doar jumatate din valoarea declarata.

Cred cu toata convingerea ca diferenta reprezinta sumele ce vor intra in diferite buzunare, ca vor fi puse anumite firme la lucru. Insa nu este treaba mea, acest aspect fiind de competenta altor institutii. Pe mine, si pe multi altii, ne preocupa sa nu se taie padurea, sa nu se distruga mediul.

Aceasta este o reteta clasica aplicata prin Valea Prahovei si Parcul Natural Bucegi. Se face un proiect, lumea bate din palme, se bucura, ca uite se mai face cate ceva si pentru noi, oamenii de rand. In spate sunt alte aranjamente: lucreaza firma lui X, utilajele sunt ale lui Y, se subcontracteaza diferite lucrari lui Z. De regula, in atingerea unor obiective personale acestia nu mai pun pret si pe alte lucruri, pur si simplu nu conteaza pentru ei daca vor taia un copac sau o mie.

Zilele acestea, revenim cu a doua actiune 😉

37 comments on “Actiunea cu nr. 1 a Comunitatii Bucegilor

 1. criscar50 says:

  Cavalerul dreptatii,aparatorul muntilor si al oamenilor a caror soarta e legata de munti, din nou in actiune! Ca modest scutier,iti sunt alaturi.

  • bucegistul says:

   Acel cavaler nu reprezinta o persoana ci intreaga Comunitate a Bucegilor. Iar eu voi fi mereu aproape de acesti munti langa care m-am nascut si format 🙂 Multumesc, dar nimeni nu este mai sus ca altul, indiferent de actiuni. Toti iubim muntele, numitorul comun. Pentru noi este o sansa mare ca ne ajuti cu experienta ta de zeci de ani de munte.

 2. mariana says:

  Susţin în totalitate aceste cereri trimise instituţiilor menţionate şi aştept cu mult interes răspunsurile. Ştiu că termenul maxim de răspuns este de 30 de zile, conform legii.
  Sunt total de acord cu ridicarea problemelor în mod preventiv, înainte de a se întâmpla unele lucruri ireversibile, înainte de a fi puşi în faţa faptelor împlinite.
  Nu cred că interesează pe nimeni care este de bună credinţă să se ajungă la aplicarea unor sancţiuni pentru încălcarea prevederilor legale, adică o atitudine de genul suportăm sancţiunea şi noi ne vedem mai departe de treabă, cu toate efectele negative aferente.
  Ceea ce interesează este tocmai prevenirea producerii unor astfel de încălcări ale prevederilor legale, ale unor acte normative, acorduri, regulamente, legislaţie de mediu, etc.
  Aplicarea proiectelor este o acţiune complexă şi ea trebuie să se facă în mod corect, ţinând seama de toate aspectele implicate.

  • bucegistul says:

   Multumim! Vor fi numeroase astfel de adrese, pentru a creiona un portret real al Bucegilor si de a gasi solutii optime pentru interesul tuturor. Daca o cerere este complexa atunci raspunsul vine in 30 de zile, cu anuntarea in prealabil a solicitantului. Daca este o cerere simpla, raspunsul trebuie dat in cel mult 2 saptamani.
   Pe ideea aceasta s-a mers un timp, platim amenda si lucrurile raman neschimbate. Doar ca pana la urma a fost mai usoara coruperea acelora care aplica legea. Vremurile insa se mai schimba.
   Exact, mai bine previi decat sa tratezi. Asa nici ei nu iau amenzi, si proiectul se desfasoara legal, nici mediul nu este afectat.

 3. ISKANDER1 says:

  Usor tendentios pusa problema, dar legal, credeti ca facand munca de detectiv suntei mai de folos decat facand un proiect constructiv cu adevarat, de natura a schimba realmente ceva .

  • bucegistul says:

   Ati inteles foarte bine stimate cabanier si detinator de agentie imobiliara: problema este usor tendentioasa. Mai departe nu tine vrajeala cu “proiect constructiv cu adevarat”. Am sa te las pe dumneata sa te ocupi de astfel de proiecte. Vedeti, poate mai vindeti vreun teren prin Bucegi, poate creste valoarea lor acum ca sunt asfaltate DJ 713 sau drumul forestier Bolboci Mal Stang, se vehiculeaza si ridicarea statiunii Nucet…
   Va asigur ca nu este nicio munca de detectiv, este ceva ce nu puteti intelege, nefiind obisnuit cu astfel de atitudini. Mai exact, pe mine ma deranjeaza sa vina cate un smecher si sa vorbeasca despre un proiect ce il avantajeaza pe el si pe altii aidoma lui si sa mai distruga si mediul. Eu vreau sa fie un proiect legal si benefic tuturor. Nu ceva de genul cabanei Podu cu Florile sau baza salvamont Zanoaga, locatii aflate la cativa pasi de dvs. Si acelea au fost proiecte constructive in opinia unora. Pentru bugetul statului si pentru cetateni nu au fost.
   Probabil cu astfel de proiecte rezonati si dv, reamintindu-va ca in anul 2011 promovati oferte de vanzare terenuri in Saua Dichiului, ilustrate cu o imagine insusita fara drept de pe blogul buceginatura2000. Nu v-am zis nimic cunoscandu-va interesul de a scoate bani din orice. V-ati folosit de ridicarea cabanei Dichiu ca sa vindeti ceva si dvs. Pacat ca nu mai aveti sediul acela de mai jos de hotelul International, unde va postati ofertele cu terenurile pe care le aveati de vanzare prin Bucegi, mai ne uitam si noi.
   Prin urmare, proiectele constructive de acest gen le las in seama dvs. Nu ma indoiesc de capacitatea dvs. de a specula orice oportunitate. Desi in opinia mea, va sta mult mai bine sa postati poze pe facebook cu cabana, mai vechi sau mai noi, si sa promovati afacerea aceea cu bicicletele. Poate merge pana la urma!
   Imi propun ca luna viitoare sa deranjez institutiile de mediu din zona dvs. cu un proiect constructiv de data aceasta: cati cabanieri se conformeaza legislatiei de mediu? Si sa tratez anumite aspecte, dovedindu-le prin imagini. Astfel de initiative, chiar schimba realmente ceva!
   Iar cand o sa aveti un proiect constructiv, real, nu vorbe, benefic turismului, si cu impact redus asupra mediului, va astept la discutii. Pana atunci…inseamna doar pana atunci!

   • supernaturalvibes says:

    Domnule “OM DE AFACERI CU INTERESE ECONOMICE CARE SUNT IN CONTRADICTIE FLAGRANTA CU PROTEJAREA CADRULUI NATURAL IN GENERAL” daca aceste demersuri NU… atunci ce se constituie in viziunea dv. intr-un “proiect constructiv cu adevarat” ??

    UNUL DE NATURA ECONOMICA ???

    Acum asa…ca intre agenti economici…ia dati-mi exemplu de un demers economic care prin efectele sale ar fi menit sa ajute la PROTEJAREA sau mai mult de-atat IMBUNATATIREA cadrului natural ??????

    Daca veniti cu o idee viabila, eu asigur o participatie in limita a sa zicem 70.000 euro si sunt dispus ca in acord cu un eventual cadru juridic sa-mi recuperez suma de-a lungul unei perioade de 10 ani, fara pretentii de ordin administrativ din partea mea. Dar nu cumva sa pierdeti din vedere aceste aspecte: PROTEJAREA si IMBUNATATIREA cadrului natural in care se va desfasura activitatea economica.

    VA ASCULT CU CEL MAI MARE INTERES.

 4. bucegistul says:

  Prima relatare in media despre Comunitatea Bucegilor:
  http://www.faptdivers.ro/administratie/5154-jaf-cu-acordul-tacit-al-autoritatilor-in-parcul-national-bucegi.html
  Multumim pentru sustinere si pentru ca ati inteles ce altii nu vor sau nu au curaj!

 5. Subscriu celor două cereri adresate Administratiei Parcului Natural Bucegi si Romsilva şi Primăriei oraşului Buşteni, deorece le consider perfect îndreptăţite , fiind mult mai bine să previi decât să constaţi cu întârziere că răul a fost produs şi remedierea este ori costisitoare, ori imposibilă.
  Observ că cererile comunităţii constituie deja un semnal de alarmă şi cei ce se simt vizaţi ripostează. Este un fapt îmbucurător şi să sperăm că şi eficient în acţiunea de protejare a munţilor. Apreciez faptul că eşti bine informat, dar şi curajul de a sta în linia întâia, linia de foc. Iţi sunt alături şi te susţin.

  Sper ca cele două instituţii cărora le sunt adresate cererile, să înţeleagă bunele noastre intenţii şi să răspundă cât mai curând.

  • bucegistul says:

   Va multumesc! Dl. Iskander si-a ales un pseudonim foarte apropiat de realitate. Iskander are diferite sinonime si intelesuri, adica racheta, tun, salva. Este potrivit pentru cineva care conduce o agentie imobiliara, asociatia fiind lesne de facut. Nu a ripostat ci doar a incercat o tehnica de manipulare. Din nefericire, putine lucruri imi scapa de pe raza Parcului Natural Bucegi. Eficienta acestui proiect va fi dovedita curand, nu doar noi suntem interesati sa mearga lucrurile bine. De “proiecte constructive” ne-am saturat, vrem ceva real, nu smecherii facute pe banii statului si distrugeri ale mediului.
   Cine are informatia decide directia lucrurilor. Va multumesc! 🙂
   Cele doua institutii trebuie sa inteleaga ca este spre binele nostru, al tuturor, sa avem incredere unii in ceilalti si impreuna sa gasim solutii pentru a face ceva durabil prin Bucegi. Cele doua cereri sunt lucruri perfect normale, ce se intampla prin Parcul Natural nu are de a face cu normalitatea. Mai bine insa sa prevenim si alte lucruri decat a ne plange de mila ulterior.
   Mai multi reusim! Intotdeauna asa a fost. Mai ales ca vrem sa facem lucruri bune. Cand vrei sa faci rau, de rau ai parte. De aceea, noi vom reusi 🙂

 6. un.bolovan says:

  Adrian, mi-a placut cum ai spus, cu “nu ne cramponam de taierea unui copac sau doi”, corect, pentru reabilitarea retelelor de captare vor fi taiati probabil cativa pomi… Oricum e bine ca cei vizati stiu ca cineva o sa fie cu ochii pe ei.

  In alta ordine de idei, mie tot nu-mi place “bucegistul”, nu reusesc sa ma obisnuiesc. Mai bine lasai “buceginatura2000” cum deja te stie lumea, inteleg de ce nu ti-ai fi pus “comunitatea bucegilor”, pentru ca sunt mai multi, dar totusi, in relatiile cu autoritatile doar tu o reprezinti.

  🙂 cu drag 🙂 acelasi bolovan

  • bucegistul says:

   Ar fi culmea ca in padure sa te opui taierii unui copac pentru un lucru de interes general. Problema mare este daca se vor taia copacii pe lungimea de un kilometru ca sa intre cu buldozerul. Asta am incercat sa spun si sa prevenim.
   Nu aveam cum sa pastrez “buceginatura2000” pentru ca pe acel blog pot sa am anumite opinii, aici nu pot fi acelasi, este nevoie atat de alt pseudonim cat si de alta responsabilitate. Pe blogul buceginatura2000 imi permit sa ma hlizesc, pe aici trebuie sa fim seriosi.
   “Bucegistul” mi-a venit de la Fosile-Alexandru, asa ma are el la Blogroll. Pana am sa gasesc o idee mai buna, nu am ce sa fac si ramane acesta.

 7. un.bolovan says:

  Acum vad, as mai avea o sugestie, fiind o comunitate, eu as lasa comentariile la liber. Nu stiu cati copii intra aici, dar in cel mai rau caz risti sa stergi comentarii nepotrivite o data pe zi. Cred ca e important, fiind o comunitate, ca feedback-ul sa fie rapid… 🙂

  • bucegistul says:

   Este adevarat, comentariile asa ar trebui sa fie. Initial, adica pana ieri s-a mers pe setarea, daca ai un comentariu aprobat intra automat comentariul urmator. Dar nu vreau sa dau nicio sansa de exprimare unor specimene complexate, niciodata nu voi sustine comentariile la liber. O fi comunitate dar cineva trebuie sa tina sub control niste lucruri iar mie imi plac lucrurile organizate. Cu toate acestea, de la ora 10 va fi cineva care va aproba orice comentariu imediat ce a fost scris. Nu va raspunde la el, dar in cateva minute de la scriere, comentariul va aparea. Evident acelea normale. Cred ca ti se pare buna solutia 🙂 Daca nu, revin la setarea aceea 🙂

   • un.bolovan says:

    Cred ca e mai buna setarea cu un comentariu aprobat. Mi se pare foarta multa munca, sa stea cineva sa aprobe comentarii. Decat sa stea tot timpul cu ochii pe mesaje, mai bine sterge la cateva ore comentariile nepotrivite, daca apar. Hahaha “specimene complexate”…da cunoastem cateva….

 8. valizaharia says:

  Sunt de acord cu cele doua cereri expediate.
  Legat de prima cerere nu inteleg cum se poate pune problema construirii unei statiuni in mijlocul unei arii protejate. Acest lucru trebuia respins din start. Indiferent ca se vor taia sau nu copaci sau se vor respecta anumite norme, mediul va fi afectat intr-un fel sau altul de acele constructii.
  Apoi ma gandesc ca pe viitor se va dezvolta si mai mult, probabil vor aparea si alte constructii auxiliare si tot asa.

  • bucegistul says:

   Au fost niste smecherii facute in urma cu mai multi ani in Valea Ialomitei, a fost implicat si fostul director Romsilva, acum mi se pare ca este parlamentar. S-au facut multe ilegalitati si nimeni nu a fost tras la raspundere. Astfel ca, acum sunt multi proprietari pe acolo, terenurile vandute au tot trecut din mana in mana. Ideea este ca s-ar putea sa iei o tzeapa cumparand un teren in Bucegi. Degeaba esti proprietar, nu poti construi oriunde. Pe asta se si mizeaza cand apare statiunea aceea, sa se dea drumul la constructii in toata Valea Ialomitei. Personal cred ca nu au banii necesari ridicarii, dar dupa ce vor schimba peisajul acesta nu mai poate fi refacut. Si nimic nu va mai conta. Nemaiavand ce sa protejezi nu mai intereseaza pe nimeni ce faci cu acea zona.
   Ramane de vazut ce spun acum initial institutiile statului cu atributii in Bucegi. Ar trebui verificat in prima faza veridicitatea si temeinicia proiectului si sa se faca dovada ca exista acei 100 milioane euro. Apoi dezbateri publice, masuri specifice de control si protectie, sunt destule de facut. Sa vedem! Multumesc!

 9. fosile says:

  Subscriu!
  Adrian, am aderat la Comunitatea Bucegilor,fiind de acord cu actiunile tale si,eventual discutind cele cu care nu sintem de acord.
  Trebuie sa ne aratam acordul in scris,de fiecare data?
  Mult bine !
  Alexandru.

  • bucegistul says:

   Nu intotdeauna! Cand sunt astfel de cereri, cum considera fiecare! Multumesc! Vor fi poate petitii si atunci ar trebui sa fim mai multi! Deocamdata incercam sa prevenim unele lucruri, sa aflam altele.

 10. mamsaturat says:

  Şi eu susţin iniţiativa. Sînt curios şi ce răspunsuri vor da.

  Oare nu se poate găsi o modalitate de a reabilita captările fără să se facă acele drumuri? Sigur, o cale de acces trebuie să existe, dar, din cîte am înţeles, ei vor să facă nişte drumuri destul de late, pe care să mai pună şi pietriş. Ca un fel de străzi prin pădure, care vor rămîne aşa şi după ce se vor încheia lucrările. Eu mă gîndeam că, fiind un parc natural, după încheierea oricărei lucrări ar trebui să existe şi o etapă de refacere a zonei distruse, dar, dacă ei se apucă să toarne tone de pietriş prin pădure, nu le mai ia nimeni de acolo.

  Pentru staţiunea Nucet, sper că nu se vor apuca să dea avize, fără să aibă nici cea mai vagă idee despre cum va arăta staţiunea. 🙂 Bănuiesc că măcar o schiţă, mai mult sau mai puţin detaliată, trebuie să existe pe undeva.

  • fosile says:

   Exista utilaje specializate pentru drumuri inguste si sau inclinate si care sint destul de inalte incit sa poata transporta tevi lungi ,sine de cale ferata (ingusta) sau alte chestii.Deci nu-i nevoie sa taie,paveze etc.pentru accesul in padure.
   Dar asta ar trebui sa stie si ei…

   • bucegistul says:

    Vorbesti evident de lucruri din lumea civilizata, educata, si cu respect fata de oameni si de natura. In Parcul Natural Bucegi este mai greu cu asa ceva, din cauza mentalitatii. Acum doi ani, Primaria din Busteni, silvicultori si multi altii, au impadurit un teren pe Valea Cerbului. Anul acesta a distrus tot un exploatator de padure si nimeni nu a spus nimic. Intelegi? Pentru inculti exista doar scolarizare prin amenda.
    Au avut timp mai bine de 10 ani, sa inteleaga notiunea de Parc Natural si ce presupune acest lucru. Sa nu stii ca autoritate locala acest lucru este cel putin strigator la cer.
    Are acel exploatator destule buldozere, cine mai sta sa se gandeasca la padure? Doar noi…care am mai fost pe la scoala nu doar pentru reacreatia mare.

  • bucegistul says:

   Beneficiarul si cei care au intocmit raportul la studiul de impact, si-au asumat raspunderea in scris si pe faptul ca nu vor face drumuri noi. Deplasarea spre obiectivele de reabilitat urmand sa se faca pe drumurile existente. Daca iei o harta cu drumurile existente vei vedea ca ele nu prea exista. Au trecut totusi in acte niste drumuri cu o lungime modesta: 10-30 metri, in realitate acestea vor fi mai lungi.
   Agentia pentru Protectia Mediului Prahova nu este insa plina de incompetenti, acolo se mai face si treaba, sunt tot felul de specialisti. Acestia nu-ti dau acte cu una cu doua, decat daca tragi sforile sa-i dai afara.
   Cei din Agentie au fixat ca obligatie in acordul de mediu, necesitatea intocmirii unui studiu de fiecare data cand se face un drum prin padure. Beneficiarul, si-a asumat raspunderea ca datele sunt corecte si ca nu va face alte drumuri decat acelea scrise.
   Fii absolut sigur ca eu voi fi cu ruleta la fiecare drum. Informatiile cuprinse in acte nu sunt toate reale. Uita-te pe blogul buceginatura2000, la articolul lung publicat pe 14 aprilie 2013. Inainte de a ajunge la Valea Babei I este o filmare scurta. In aceasta apare captarea ce va fi reabilitata. Acea captare este la circa 4 km de oras. Sunt curios cum va ajunge acolo beneficiarul…altfel decat realizand un drum ilegal nu are cum. Sunt si alte solutii, dar proiectele Busteniului nu beneficiaza de credibilitate, acestea trebuie tratate intotdeauna cu susceptibilitate. Cand va exista un minim interes si respect fata de mediu, o sa vorbim altfel.
   Drumurile vor ramane, vor trebui cine stie cate adrese si cati ani ca sa le inchida cineva. Pentru ca unii nu inteleg sa fie responsabili cu patrimoniul orasului. Au scris in acte ca nu fac drumuri, atunci nu trebuie sa faca drumuri. Cum au facut un drum, lucrurile nu mai sunt de competenta Garzii de Mediu ci a Politiei. Alta decat a orasului Busteni.

   Este interesant cu acea statiune, multi o califica drept un proiect benefic, dar nimeni nu stie detalii 🙂 Vedem daca pe vorbe, se mai dau si acte 🙂

 11. fosile says:

  Tot eu:
  Cu astfel de uilaje transporta copacii mari,taiati si debitati ,din zonele greu accesibile.
  Deci…

  • bucegistul says:

   Deci…daca le spui lor, se vor uita la tine cum se uita un negru bantu la alfabetul chinezesc. Trebuie sa aiba ce sa scrie, consum mare de combustibil, tone de pietris pe care il iau fara cost din albia Prahovei, sunt tot felul de inginerii…

 12. fosile says:

  Depinde ce vor sa faca.
  Stiu o zona in muntii Codru Moma unde au facut un drum in zig-zag (ca sa nu taie copacii),l-au pavat cu dale (c a sa nu pona balast sau piatra sparta),iar cind a fost gata lucrarea au luat dalele si au intrat cu plugul si au greblat zona de drum apasata.
  Deci,se poate.

  • bucegistul says:

   Asta este in Ardeal. Nu uita ca intre Transilvania si Muntenia se interpun niste munti printre care si Bucegii. Nu prea poate sa treaca vantul acesta al civilizatiei si pe la noi. Cu ocazia aceasta, fac si o paralela, ca sa vezi cum decurg lucrurile pe aici 🙂 Un alt exploatator de padure defrisa o parcela. Intr-o zi trec eu pe acolo. Vad trunchiurile copacilor de pe langa drum invelite cu plastic. Cum eram in viteza nu am stat sa ma gandesc prea mult. In drum spre casa mi-a picat fisa. Ei nu au pus plastic ca sa protejeze copacii ci ca sa ascunda vatamarile produse de tragerea bustenilor. Bustenii fiind trasi cu buldozerul, soferul circula in voie prin padure, de capul lui, pe unde voia. Asa a zgariat o gramada de copaci. Pentru a ascunde urmele, au legat plastic cu sarma de acei copaci afectati. Pe ideea, cine vede si nu stie spune ca asa trebuie sa fie.
   La cateva zile primeau mai multe amenzi pentru acest trucaj.
   Mi-ar place sa vad asa ceva in Bucegi, ce relatezi tu din Codru Moma, dar cum nu s-au intamplat vreodata, ramane sa speram.

 13. fosile says:

  Adrian,tot de Ardeal tin si Muntii Harghitei.Acolo s-a taiat padure de parca ar fi fost lanuri de griu.
  Cu doar 2% din beneficiul net obtinut ar fi putut sa cumpere,sa plateasca oameni si sa planteze alti copaci,care pe linga ce mai reuseste sa recreasca din ce s-a taiat,sa refaca padurea.
  Dar de ce sa piarda 2%,cind nimeni nu le pune intrebari.Iar cind a fost pe acolo Pro TV-ul,s-au evaporat si cei de la Silvice,si cei de la Politie ,toti.
  Dar se mira ca au viituri,alunecari si inundatii…
  Cred eu,ca este important primul aviz de lucrare.Si in functie de el,vor fi si urmatoarele si impactul asupra mediului si oamenilor locului.

  • bucegistul says:

   Se mizeaza mult si pe memoria scurta a romanului. Vorbeste o zi doua apoi s-a uitat subiectul. Dupa care iar se comit aceleasi fapte.
   Sa speram ca in Bucegi, alaturi de alte institutii ale statului, vom reusi sa prevenim astfel de lucruri irationale.

 14. matrix says:

  eu cred ca acea conducta sau teava a fost furata si dusa la fier vechi pt ca daca era sa o schimbe veneau cu alta dupa cea veche si o si ingropau

 15. doyna says:

  Salut actiunea demarata!
  Vreau sa stiti ca, in viziunea mea, e singurul mod de a mai opri hotia si delasarea din zonele de decizie: administratii publice locale, institutii ale statului s.a.
  Si, cum bine scrie Bucegistul, trebuie avuta in vedere prevenirea actiunilor cu potential de distrugere. Degeaba se ia atitudine cand raul a fost facut. Aceste intrebari, si multe altele , trebuiesc puse, si cerute raspunsurile in lumina reflectoarelor.
  Pagina asta de blog e un prim reflector. Sa-l facem sa lumineze puternic!

  • bucegistul says:

   Va multumesc! Mai bine intrebam, adunam date, stim dinainte ce se va intampla, putem anticipa anumite lucruri si implica si alte autoritati.Cine s-a obisnuit cu raul, va face rau mai departe.
   Dar fiind totul public, transparent, putini vor mai indrazni sa incalce legea.

 16. viesparul says:

  Adrian, am sa transmit modelul acesta de actiune, sper sa fie preluat. Sunt un pic off-topic: este vorba de un accident de circulatie in care un motociclist si pasagera sa au murit, lovindu-se de niste stalpi de fier instalati in Otopeni. (poate ai vazut la TV). Dorim sa chestionam Primaria, Politia Rutiera si CNADR cu privire la acesti stalpi… Am sa dau link catre aceasta prima actiune, sper sa preia modelul tau.

  Discutia noastra e aici: http://www.motociclism.ro/forum/index.php?/topic/693863-actiune-in-justitie-demarata-de-amr/page-3 Si sper sa se finalizeze intr-un demers coerent si cu ajutorul modelului tau de actiune.

  Felicitari!

  • bucegistul says:

   Rares, scopul acestui blog, este si acela de a invata si altii unele lucruri. Nu putem sta si privi la autoritati. Poate unul dintr-o institutie este pus pe pile si nu are chef decat sa comita ilegalitati. Exista cadrul legal ca noi, cetatenii, sa ne interesam de anumite lucruri.
   Nu am auzit stirea, imi pare insa rau pentru cele doua persoane, iar daca exista date clare ca accidentul poate fi imputat cuiva, atunci orice efort este indreptatit. Important este sa nu se renunte dupa o saptamana-doua.
   Multumesc! Va doresc succes in stabilirea adevarului.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s